Kockums måste hjälpa sig själva

-Kockums stora kraft ligger i den kompetenta arbetskraften. I det läget måste man se möjligheterna att exportera korvetter, säger kommunalrådet K-G Svenson som inte tar åt sig av den kritik han utsatts för under fredagen.

De enda som kan hjälpa Kockums är Kockums själva.

Det menar det moderata kommunalrådet i Karlskrona K-G Svenson när det gäller oron för att inte få utveckla ytstridsfartyg i framtiden.

Under fredagen fick kommunalrådet kritik från bland andra sekofacket på varvet som menar att kommunalrådet inte tar hoten mot Kockums på allvar.

K-G Svenson säger att redan i 2004-års försvarsbeslut aviserade man att regeringen inte ville vara med och betala för utvecklingen av ytstridsfartyg. Han menar att industrin och de anställda måste varit medvetna om detta innan.

Han säger att ubåtssidan är mycket viktigare i det här läget och han kommer att bevaka det så mycket han kan.

Kommunalrådet har bjudit in försvarsminister Sten Tolgfors till Karlskrona. Tolgfors har tackat ja och kommer att möta Kockums och Marinbasen under hösten för att ge sin syn på framtiden.

KG-Svenson säger att han förstår att läget just nu påverkar de anställda.

- Jag kan förstå att de känner sig oroliga men jag tycker de ska se kraften i sin kunskap som ger dem möjligheter, säger han.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista