Gröna inflygningar inte så miljövänliga

För ett drygt år sen började SAS, som första flygbolag i världen, försök med miljövänligare så kallade gröna inflygningar.

Nya beräkningar vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm visar dock att SAS gröna inflygningar inte kommer att få den positiva klimateffekt som utmålats i många medier. 

Sedan januari förra året har flygbolaget SAS genomfört nästan 1 900 så kallade gröna inflygningar. Det är en typ av landning där inkommande plan kan glidflyga utan motorpådrag den sista halvtimmen in mot flygplatsen. 

I media har det pratats om besparingar på hundratals liter bränsle per flygning, och om ett första steg mot att tvätta bort flygbranschens stämpel som klimatbov. 

Uträkningar visar dock att klimateffekterna av SAS gröna inflygningar i slutändan kommer att vara så små att flygbolagets totala utsläpp ändå kommer att fortsätta att växa på grund av ökat resande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista