Inga bidrag till handledare i Karlshamn

Det blir inga bidrag till de som varit handledare för plusjobbare i Karlshamn kommun. Pengarna har istället satsats på att höja lönerna för en del av plusjobbarna.

Sveriges radio Blekinge har tidigare berättat om en plusarbetare och hennes handledare som trots att det står i kontraktet att hon ska få 100 kr per dag i handledning inte hade sett till några pengar.

Och enligt Cindy Olsson, arbetsmarknadschef på Karlshamns kommun, så har 60 av 148 plusjobbare i kommunen istället fått högre löner baserat på att de har speciell kompetens. Och hon tycker inte att det är orättvist att vissa plusjobbare fått högre löner.

Det är alltså de plusjobbare som redan har en kompetens inom ett området som har fått ta del av bidraget, trots att bidraget egentligen var öronmärkt för de extra kostnader för plusjobbarna, som till exempel handledning och kompetenshöjning för plusjobbarna.

Bidraget på 100 eller 150 kr per plusjobbare lades enligt Cindy Olsson i en gemensam pott och lades sedan på vissa plusarbetares löner.

- Det finns ju olika plusjobbare, och vi har utgått från att det ska vara diffirentierade löner, säger Cindy Olsson.

Men på grund av att bidraget i Karlshamns kommun lades på vissa av plusjobbares löner, så ställde det till problem för kommunen den 15e mars, då bidraget drogs in av staten. Kommunen gick då back på att betala ut extra pengar till vissa plusjobbares löner.

- Vi har utgått att ingångna avtal ska gälla, säger Cindy Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista