Kommunen satsar på ungdomar i Rödeby

Nu ska kommunen storsatsa på ungdomarna i Rödeby för att komma till rätta med problemen.

Socialtjänsten kommer att flerdubbla sin närvaro på orten den närmaste tiden och försöka vända utvecklingen.

– Vi kommer att ha mycket personal på plats. Istället för att som i vanliga fall ha en eller två fältsekreterare så kommer vi att ha sju eller åtta, säger Göran Boman som är socialchef i Karlskrona kommun.

Det var natten till lördagen som en 15-åring sköts till döds efter en konflikt mellan ett ungdomsgäng och en familj.

Det handlar enligt Göran Boman om att få till en förändring i grunden. Att komma åt problemen som gjorde att det som under natten till lördagen slutade med att en 15-åring sköts till döds och en 16-åring blev allvarligt skadad.

Det som också slutade med att pappan i en familj som länge känt sig trakasserad av ungdomar nu sitter häktad misstänkt för mord och försök till mord.

Nu vill man kartlägga var problemen finns och komma åt alla ungdomar som är inne i vad socialchefen kallar för riskzonen. Kommunen vill försöka ge ungdomarna alternativ till stök och bråk i form av positiva aktiviteter på orten.

– Det är inte alldeles ovanligt att ungdomar ibland gör saker för att de har tråkigt och då är det vår uppgift tillsammans med skolan och idrottsföreningarna locka med ett positivt alternativ, säger socialchef Göran Boman.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".