Fick fängelse efter att ha lekt krig

Två män i 30-årsåldern har dömts till fängelse för grova vapenbrott. Männen har bland annat lekt krig och skjutit prick med skarpladdade vapen på en ö i Karlskrona skärgård.

De två männen, 32 och 31 år gamla, dömdes på onsdagen till fängelsestraff på tre år respektive ett år och åtta månader för en rad grova brott.

Vapenhärvan rullades upp då polisen i november förra året stoppade en 32-årig man misstänkt för drogfylleri.

I mannens bil hittades då två automatkarbiner av märket Kalasjnikov och två skarpladdade handgranater.

Fyndet ledde till flera husrannsakningar i Helsingborg och polisen hittade då ett 20-tal automatvapen, gevär och pistoler. Även mängder av ammunition och flera nya handgranater hittades.

Polisen fann då också en videofilm som visade hur de båda nu dömda männen skjutit prick i naturen på en ö i Karlskrona skärgård.

Det gjorde att polisen med hjälp av Kustbevakningen tog sig ut till ön och efter en husrannsakan där fann man ytterligare flera vapen.

Under rättegången hävdade åklagaren att den äldre av männen även har försett kriminella med automatvapen.

Fängelsedomarna mot de båda männen omfattar flera brott mot vapenlagen, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, narkotika- och dopningsbrott samt brott mot knivlagen.

Åsa Holst
asa.holst@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".