Närpolis kände inte till anmälan

Tragedin i Rödeby hade kunnat undvikas om närpolisen och övriga instanser fått veta om en polisanmälan mot en av ungdomarna som gjorts veckorna före händelsen.

Det menar Karlskrona kommuns socialtjänst och Rödebys närpolis Lennart Hansson, som säger sig inte ha en aning om att en av ungdomarna var polisanmäld för ofredande av familjen i Rödeby.

- Jag har inte haft någon kännedom om detta och i det här fallet hade det varit en stor fördel om jag haft den informationen, säger han.

Varken Lennart Hansson eller Karlskrona kommuns socialtjänst och fältgrupp säger sig ha känt till att det fanns en polisanmälan mot 16-åringen gällande ofredande av familjen.

- Om den kunskapen funnits så hade vi kunnat ta kontakt med familjen och hjälpa dem, säger Göran Bohman, Karlskrona kommuns socialchef.

Polisledningen bekräftar att det gjorts en anmälan.

- Den inkom några veckor innan händelsen i Rödeby och det är möjligt att den inte kom till närpolisen i Rödebys kännedom, säger Thomas Pärlklo, tillförordnad chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Blekinge.

Tillförordnade länspolismästaren Jan Olofsson har sedan tidigare anmält sin egen polismyndighet för att bringa klarhet kring hur man från polisens sida har genomfört utredningen av händelsen i Rödeby.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se