Fortsatt tufft för ålen i Östersjön

Framtiden för ålen i svenska vatten ser fortfarande mycket dyster ut. Statistiken visar att dagens ålbestånd inte varit så litet sedan 1950-talet.
Ålbeståndet i Östersjön har minskat kraftigt under lång tid. Det som på 1950-talet var en dagsfångst räknas i dag som en årsfångst. Orsakerna är inte helt klara, men det finns fyra teorier. Golfströmmen har ändrat sitt lopp på grund av klimatförändringar, ålen är en fet fisk som kan lagra mycket miljögifter i sig, ålen drabbas av en parasit på simblåsan som tros ha ökat och så dör mycket ål när de vandrar i åar med kraftverk. För att rädda ålen tror Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne, på några olika åtgärder. Enligt honom måste man köpa in ålyngel från England där det finns mer än vad som kan överleva, plantera ut dem i svenska sjöar och så måste man förbättra passagerna vid kraftverken i åarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista