Mås fick fågelskådare att vallfärda till Utlängan

Fågelskådare från hela landet vallfärdade i helgen till Karlskrona för att få en glimt av den sällsynta trädmåsen, som sågs på skärgårdsön Utlängan på fredagen.
Enligt Åke Svensson, ansvarig för Affärsverkens skärgårdstrafik, så ringde entusiastiska fågelintresserade hela fredagen och ville boka upp till tvåhundra platser på båten, som kan ta 56 passagerare. - Tio-femton personer stod på kö till båten klockan elva på kvällen, till en tur som går 7.20 nästa morgon. Sommartid har vi ett enormt tryck på oss, men det här är nytt för oss, säger Åke Svensson. Den ovanliga fågeln - trädmåsen - häckar i Nordamerika och övervintrar i Mellan- och Sydamerika. Fyndet på Utlängan är det tredje i Sverige någonsin, vilket kanske kan förklara det stora intresset. - Tyvärr hade fågeln redan flugit från ön när den första båten gick på morgonen, säger Åke Svensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista