Förening anmäler sprängning av ljudvall

Naturskyddsföreningen vill att flygflottiljen i Kallinge ska få en reprimand efter att ett Jas-plan skadat flera hus i samband med en överflygning.

Det var i samband med en övning i Flasarp utanför Jönköping på tisdagen som ljudvallen sprängdes efter att ett Jas-plan från F17 kommit för lågt i för hög hastighet.

Enligt flera vittnesuppgifter lät det som en jättelik explosion  och oroliga människor ringde polisen och undrade vad som hänt.

Fredrik Karlsson bor med sin familj i ett nybyggt hus i området fick sprickor i husets innertak och tavlor ramlade ner.

– Först trodde jag att det var ett flyg som gått i backen eller att det var en jordbävning, säger han.

Som försvar berättar Kent Löving, informationsansvarig på F17, att det var en komplicerad övning och att det är väldigt ovanligt att sådant här händer.

Naturskyddsföreningen i Jönköping har sedan tidigare krävt att övningar som den här ska hållas över hav i stället för land. De ska också gå vidare med det här.

– Vi kontaktar generalläkaren så att de ska ge flottiljen en reprimand, säger Åke Albinsson från naturskyddsföreningen i Jönköping.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".