Det var här en ung kille sköts till döds och en annan skadades svårt.

Mordmisstänkt ger sin version av dödsskjutningen

Den 50-årige mannen som är misstänkt för att mördat en ung kille och skadat en annan i Rödeby utanför Karlskrona uppger att han sköt i panik.

Vid torsdagens häktningsförhandling kom den misstänkte 50-åringens version av vad som hände den natten fram för första gången.

– Jag höll i bössan, har panik och minns ingenting. Jag såg mina pojkar på trappan och är fullständigt övertygad om att de ska dödas, säger han.

Mannen uppger också att han inte har någon aning om vilka som befinner sig på gräsmattan. Han minns inte heller mot vilka han sköt.

– Jag är helt borta. Jag hörde skotten i huvudet, säger den mordmisstänkte.

Det är 50-åringens egna ord om det som händer på gården i Rödeby för snart en månad sedan. Det är då han kraftigt berusad tar fram sitt hagelgevär och börjar skjuta mot personer som finns i trädgården.

Han avlossar två skott. Därefter laddar han om vapnet och avlossar minst ett skott till.

Ett skott träffar 15-åringen i bröstet och är direkt dödande, ett annat skott träffar 16-åringen i ryggen och det tredje skottet träffar inte någon.

Med darrande händer, tom, sorgsen blick och ihopjunken i sin stol bredvid sin förtsvarsadvokat mottog 50-åringen beskedet att han ska vara fortsatt häktad i fyra veckor. Under den tiden ska han genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Chefsåklagare Tommy Clevenhult blev inte förvånad över beslutet.

– Det var ett förväntat utslag. Jag förstod att det var en rättspsykiatrisk undersökning på gång, säger han.

Clevenhult står fast vid att det ligger ett uppsåtligt dödande bakom gärningen och hans rubricering är mord och mordförsök.

Men 50-åringens försvarsadvokat, Vidar Wahlestedt, hävdar att det inte finns något uppsåt bakom agerandet. Han utesluter inte att han i rättegången, som ska hållas i Karlskrona i december, kommer att driva frågan om nödvärn.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".