Sjukhusdirektören har svårt att säga hur sjukhuset påverkas.

Mindre vinst drabbar sjukhus ytterligare

Mindre pengar från staten gör att landstingets vinst bara blir hälften av beräknat i år. Det innebär att det kan påverka det redan underskottsdrabbade Blekingesjukhuset, enligt sjukhusdirektör Gilda Johansson.

Blekingesjukhuset har i dag ett underskott på drygt 70 miljoner kronor och har ett krav att gå plus minus noll i slutet av nästa år.

Den senaste prognosen för landstingets ekonomi visade att vinsten, som var beräknad till 22 miljoner kronor i år, i stället blir elva miljoner kronor.

Landstingsrådet Bernth Johnson (s) säger dock att det faktum att landstinget får mindre pengar inte ska påverka sjukhuset.

Dessutom pågår just nu förhandlingar mellan Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och regeringen huruvida statens bidrag till mediciner ska sänkas eller inte. Förlorar SKL förlorar landstinget i Blekinge ytterligare 8,5 miljoner kronor.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".