Länets vattenledningar måste bytas ut för att klara framtida väderförhållanden.

Dyrare vattentaxor väntar Blekingeborna

Vatten- och avloppstaxorna i Blekinge är för låga. Det anser flera av kommunernas VA-chefer. En normal villa i länet betalar idag drygt 5 500 kronor per år.

Ska ledningarna klara av framtida påfrestningar kommer den avgiften att höjas märkbart, förklarar Hans Nilsson, VA-chef i Ronneby.

En del av länets VA-chefer menar att taxan redan idag är för låg. Ser man sedan in i framtiden och de satsningar som kommer att behövas då är samtliga fem kommuner med på att taxorna kommer att behöva höjas.

Främst handlar det om avloppsledningar som inte klarar av de skyfall som väntas i framtiden. Det handlar också om att nära 15 procent av vattnet från reningsverken aldrig når kunderna utan läcker ut i marken. 

Höjda avgifter för vatten och avlopp är inte populärt bland kommunernas medborgare, Hans Nilsson anser dock att vi i Sverige blivit lite bortskämda när det gäller vattnet eftersom det är så billigt.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".