Omdiskuterad tågsträcka rustas upp

Kust till kust banan, där sträckan Karlskrona - Emmaboda ingår kommer att rustas upp under de kommande åren. Det stod klart när Banverket under tisdagen presenterade sin tolvårsplan. I planen ska drygt 100 miljarder kronor satsas för att förbättra det svenska järnvägsnätet.
En av de stora bristerna på Kust till kustbanan är de långa restiderna mellan Karlskrona och Emmaboda. Det anser Banverket. De anser även att tågförseningarna är oacceptabla. Enligt Banverket borde tågförseningarna halveras men de tror inte att det är genomförbart med de satsningar som görs. Men förseningarna ska delvis avhjälpas genom utbyten och upprustning av hjälpkraftledningar och kontaktledningar. Det ska minska tågförseningarna med 20 procent. Komforten på i stort sett hela banan är god anser Banverket. Undantaget är sträckan Karlskrona och Emmaboda, men den ska bli bättre genom den spårupprustning som ska göras på banan. Arbetena med upprustning ska starta nästa år, efter att regeringen godkänt planen. Sedan tidigare har regeringen bestämt att elektrifieringen av kustbanan mellan Karlskrona och Kristianstad ska genomföras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".