Svårt att få vårdbidrag i Blekinge

Den som bor i Blekinge och söker vårdbidrag riskerar att få avslag i större omfattning än den som är bosatt någon annanstans i Sverige. Vårdbidrag betalas ut till föräldrar som vårdar barn i hemmet om barnet är sjukt i mer än sex månader eller har barn med funktionshinder.
Bidraget varierar mellan knappt 2000 och närmare 8000 kr i månaden. För att få bidraget måste man ansöka hos försäkringskassan, där avgörs det sen av socialförsäkringsnämnden vem som får bidrag. I Sverige som helhet får ungefär var nionde som söker bidraget avslag på sin ansökan men i Blekinge får mer än var fjärde avslag på sin ansökan. Evert Norrby på Försäkringskassan och som är föredragande i socialförsäkringsnämnden tror inte att det finns någon enkel förklaring men han tror det är ovanligt många som söker bidrag i Blekinge. Han säger också att man nu kanske får se över varför fler ansökningar avslås i Blekinge än på andra håll i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".