Äldre man döms för dödsolycka

Blekinge tingsrätt dömde på fredagen en 68-årig man som var inblandad i en dödsolycka i augusti förra året utanför Sölvesborg.

Det var på eftermiddagen den 11 augusti i fjol som olyckan inträffade på länsväg 123 vid Mjällby.

En buss, som hade varit och lämnat av ungdomar på Hällevikslägret och som kördes utan passagerare, närmade sig en korsning på den aktuella vägsträckan.

Strax före korsningen såg busschauffören hur en mötande bil som skulle svänga vänster vid korsningen inte stannade utan körde rakt ut i körbanan.

Våldsam krasch
Kollisionen mellan bussen och personbilen blev våldsam, ekipagen rammade också ytterligare en bil som befann sig i korsningen.

Den nu dömde 68-åringen körde bilen som orsakade olyckan. I bilen fanns en passagerare som avled omedelbart av de skador som han ådrog sig vid krocktillfället.

Föraren av den bil som rammades i olyckan fick mycket svåra skador. Han vårdades under flera månader för svåra hjärnskador.

68-åringen vållande
Blekinge tingsrätt anser att det är 68-åringen som genom att inte stanna i korsningen varit vållande till dödsolyckan.

Bedömningen är att 68-åringen genom sitt agerande gjort sig skyldig till vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

68-åringen döms till villkorlig dom och dom och 40 dagsböter. Han döms också att betala närmare 72 000 kronor i ersättning till den person som skadades svårt i olyckan och omkring 5000 till de anhöriga till den person som dog.

Blekinge tingsrätts dom kan inom tre veckor överklagas till hovrätten.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".