Ökat antal brott i Blekinge

Inbrotten i länet ökade under förra året medan stöld ur bilar minskade. Det visar en sammanställning som Brottsförebyggande rådet har gjort.
Mellan december 2001 och november 2002 så anmäldes drygt 15 000 brott i Blekinge. Det är en ökning med 6 procent jämfört med motsvarande period året innan. För hela landet var ökningen 3 procent. Barnmisshandel inte vanligare Anmälningarna om misshandel blev fler och då handlar det framförallt om misshandel av barn. Bland sexualbrotten märks också en ökning och även här är det främst personer under 15 år som är drabbade. Enligt Brottsförebyggande rådet BRÅ beror ökningen inte på att barnmisshandel har blivit vanligare utan på att fler väljer att anmäla brotten. Vad det gäller kvinnomisshandel är det tvärtom. Statistiken visar att våldet mot kvinnor i Blekinge minskar. Men enligt länets kvinnojourer så beror det inte på en verklig minskning, utan på att få kvinnor anmäler att de blivit slagna. Enligt riksstatistiken har kvinnomisshandeln ökat. Rattfylleriet ökar i länet När det gäller andra typer av brott så har anmälningarna om inbrott ökat kraftigt. Det handlar både om inbrott i privata bostäder och i allmänna lokaler som skolor, bibliotek och restauranger. Till exempel så anmäldes över 100 fler inbrott i villa eller radhus jämfört med året innan. Precis som i resten av landet så ökade rattfylleriet i Blekinge, närmare bestämt med 10 procent. Det verkar alltså som om länets invånare blev mer kriminella under förra året. I alla fall så blev länsborna bättre på att anmäla brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".