Kritiken från statsministern och partisekreteraren blev för mycket.

Kritiserat kommunalråd gör kovändning

Nu ändrar sig Karlskronas kommunalråd K-G Svensson (m) kring framtida uppgörelser med Sverige-
demokraterna.

Det var i förra veckan som den styrande femklövern gjorde upp med Sverigedemokraterna i skolfrågan och på så sätt räddades Backaboskolan i Karlskrona från nedläggning.

Kritik från partitoppen
I samband med det sa K-G Svensson att han inte kunde utesluta att det skulle bli aktuellt med fler uppgörelser med Sverigedemokraterna i framtiden.

Men efter kritik från bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt och samtal med partisekreterare Per Schlingmann har kommunalrådet nu ändrat sig.

Enligt K-G Svensson ska man nu inte samarbeta med Sverigedemokraterna mer.

– Det här var det enda tillfället, säger han.

Ska söka lösningar med (s)
I samtalet mellan de båda parterna framförde partisekreteraren Per Schlingmann att han vill att moderaterna i de här situationerna ska söka stöd hos socialdemokraterna istället.

– Jag vill att man ska ha ett öppet förhållningssätt och en dialog med socialdemokraterna. Det upplever jag att man har haft, men att det är viktigt att ta förnyade initiativ, säger han.

Efter samtalet med Per Schlingmann uppger K-G Svensson att han inte har något emot att arbeta på det sättet.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se
Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".