Endast en misstänkt i värdetransportrån

Förundersökningen mot fyra av de fem personer som varit misstänkta för värdetransportrånet i Karlskrona i somras har lagts ner. Enligt förundersökningsledaren, åklagaren Ingela Klinteberg, finns det nu en huvudmisstänkt kvar.
Åklagaren lade ner förundersökningen mot de fyra personerna i mitten av december. Orsaken är att hon inte kunde styrka att de begått något brott. Men misstankarna kvarstår alltså mot den femte personen, en 31-årig stockholmare. Mannen är anhållen i sin frånvaro misstänkt för grovt rån. Enligt uppgift befinner sig mannen troligen utomlands, i ett land utanför norden, vilket försvårar förundersökningen. Polisen kan inte gripa 31-åringen eftersom utlämningsavtalen med länder utanför Norden kräver att brottsmisstänkta måste vara häktade i sin frånvaro för att lämnas ut till de svenska myndigheterna. Den 31-åringa mannen är alltså bara anhållen. Åklagaren Ingela Klinteberg vill inte kommentera varför hon inte begärt mannen häktad. Hon vill heller inte, av utredningstekniska skäl, bekräfta att mannen verkligen befinner sig i ett annat land. Det var på kvällen den 4 juli som två män beväpnade med pistol överföll två väktare utanför köpcentret Wachtmeister i Karlskrona och försökte råna en värdetransport. Gärningsmännen kom inte över några pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".