Blekingarna dricker mer alkohol

Försäljningen av alkohol ökar mer i Blekinge än i landet som helhet. Det visar siffror från Systembolaget. Det är försäljningen av cider och blanddrycker som ökar mest.
På tisdagen presenterade Systembolaget sin försäljningsstatistik för 2002. När det gäller försäljningen på de sex systembolagen i Blekinge ligger försäljningsökningen på 11 procent. Det är högre än i landet som helhet där ökningen ligger på 9,5 procent. Cider och alkoläsk populärt I Blekinge såldes förra året över fyra miljoner liter vin, sprit, öl, cider och blanddrycker, eller alkoläsk som det också kallas. Slår man ut det på antalet invånare i länet blir det över 28 liter alkoholhaltiga drycker per person, gammal som ung. Fortfarande är det öl som säljer bäst men de drycker som ökar mest i försäljningsstatistiken är cider och alkoläsk. Under 2002 såldes 60 000 liter mer cider och alkoläsk i Blekinge än det gjorde året innan. Ökningen beror på fin sommar Det är på Systembolagen i Sölvesborg och Olofström som de haft de största ökningarna när det gäller alkoläsk och cider. I Sölvesborg såldes närmare 50 procent mer av de dryckestyperna under 2002 jämfört med året innan. I Olofström närmare 45 procent mer. Butikschefen i Olofström, Thomas Lindholm, tror att den fina sommaren gjorde att försäljningen av cider och alkoläsk ökade mer än andra drycker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".