Hotade tullare

Tulltjänstemännen i Karlshamn känner sig allt mer hotade. Desperata och narkotikapåverkade smugglare gör att det i framtiden kan bli aktuellt både med vapen och skottsäkra västar.
Tulltjänsteman Margareta Persson i Karlshamn, säjer att dagen närmar sig alltmer då det händer att en tullare blir nerskjuten eller överkörd. Bland tullpersonalen pågår diskussioner om man ska beväpna sig och börja använda skottsäkra västar. Det var i samband med det stora amfetaminbeslaget i december förra året som tullen också beslagtog en skarpladdad pistol. Än så länge hör det till ovanligheterna. Margareta Persson har arbetat i tullen i tolv år och det här var andra gången som hon var med om att någon hade vapen på sig. Men hon tror att det är ett växande problem. Inte minst eftersom fler nu än tidigare är påverkade av narkotika. På tullverket är man medveten om det här problemet. Karl Gunnheden som är chef för tullverkets Östersjöregion, bekräftar att det förekommit riskfyllda situationer för tullare med beväpnade och narkotikapåverkade personer i Karlshamn. -Det är mycket möjligt att vi måste klä de anställda i skyddsvästar inom kort, säger Karl Gunnheden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".