Riksdagsledamoten Peter Jeppson från Sölvesborg är upprörd över att så få kvinnor får nystartsjobb.

Få nystartsjobb går till kvinnor

Kvinnorna i Blekinge är de stora förlorarna på regeringens satsning på nystartsjobb för arbetslösa.

Det visar nya siffror från riksdagens utredningstjänst, då endast 30 procent av alla nystartsjobb i Blekinge har gått till kvinnor, resten har gått till män.

Riksdagsledamoten Peter Jeppson (s) säger att detta är allvarligt eftersom många kvinnor inte ens kan söka nystartsjobben. Han menar att det beror på att nystartsjobben inte omfattar den offentliga sektorn, där många traditionella kvinnojobb finns.

Peter Jeppson säger också att timanställda och föräldralediga inte heller kan söka nystartsjobben. Nu kräver han att även kvinnor ska inkluderas i regeringens arbetsmarknadsåtgärd för långtidsarbetslösa.

Riksdagsledamoten Jeppe Johnsson (m) tycker också att det är illa att kvinnorna missgynnas. Men han tror att det helt kommer att lösa sig efter nyår, då nystartsjobben även kommer att gälla inom den offentliga sektorn.

Karin Norberg
karin.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".