Facket på Valeo kritisk

Facket på bildelstillverkaren Valeo är kritisk till det varsel som företagsledningen la för ett år sedan. 150 anställda varslades på grund av en planerad utlandsflytt men framtiden är fortfarande oviss.
Det var i januari i fjol som Valeo meddelade att tillverkningen av kylare till personbilar skulle flyttas från fabriken i Mjällby till företagets anläggningar i Frankrike, Polen och Spanien. 150 kollektivanställda varslades om uppsägning på grund av flytten. Den skulle ha varit genomförd vid årsskiftet men flytten har blivit försenad flera gånger och i nuläget är det oklart när den blir av. Under det senaste året har produktionsvolymen på såväl personbil- som lastvagnssidan ökat kraftigt och för att möta denna uppgång har drygt 100 personer visstidsanställts. Enligt personalchefen Leif Johansson ligger varslet på 150 personer fast, men han tillägger att det kan röra sig om betydligt färre personer som behöver lämna företaget när flytten är genomförd. Den ökade produktionsvolymen gör att metallklubbens ordförande, Lennie Håkansson är tveksam till om det överhuvudtaget blir någon reducering av fast anställd personal och han är kritisk till varslet eftersom flytten har dragit ut på tiden. -Med facit på hand kan man ju säga att företaget la varslet ett år för tidigt, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".