Enligt kriminalvårdschefen blir det svårt att bedriva bra verksamhet.

Flera får gå när kriminalvården sparar

Kriminalvården i Blekinge ska spara strax över en miljon kronor nästa år och det kommer att få konsekvenser.

Hela kriminalvården Region Syd, som Blekinge tillhör, ska egentligen spara 22 miljoner kronor under nästa år. Men riktigt så mycket pengar anser sig verksamheten inte kunna spara in på.

Vill spara mindre
Istället har man lagt ett förslag som innebär att de ska spara hälften så mycket. Resten av besparingen vill regionen skjuta fram ett år.

Totalt kommer fyra tjänster att försvinna och det blir tuffare för personalen på anstalten i Karlskrona.

– Vi börjar närma oss en gräns som gör det svårt att bibehålla en hög kvalitet i basverksamheten, säger kriminalvårdschefen i Karlskrona, Hans Lagerlöf.

Kan tappa bra personal
Även anstaltschefen i Karlskrona, Joakim Moberg, ser risker med de kommande besparingarna.

– Det innebär att personalen får jobba fler kvällar och helger. Det kan i sin tur kan leda till att kompetent och duktig personal väljer att göra någonting annat, säger han.

Joakim Moberg tror att man med de kommande nedskärningarna har nått smärtgränsen när det gäller osthyvlandet av verksamheten.

– Efter de här besparingarna kommer vi ha en bemanning där jag tror det inte finns speciellt mycket kvar att spara på om man vill ha en bra verksamhet, säger han.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".