Lång tid att få polishelikopter till Blekinge

Det kan numera ta drygt två timmar att få en polishelikopter till Blekinge. Den helikopter som förut stod på Sturups flygplats och betjänade länet har flyttats till Göteborg.

I hela Sverige finns det idag sju polishelikoptrar. En av dem brukade vara stationerad på Sturups flygplats utanför Malmö. Rikspolisstyrelsen ansåg att den basen var sliten och underbemannad så i september flyttades istället helikoptern till Säve flygplats utanför Göteborg.

Över två timmars utryckningstid
När helikoptern stod på Sturup tog det ungefär en halvtimme att få den i luften. Nu tar det en och en halv timme och när den väl kommit ner är bränslet nästan förbrukat och då måste den tankas innan den kan sättas in i arbete.

Från det att polisen begär en helikopter tills dess att den faktiskt är till någon nytta tar det i bästa fall minst 2,5 timmar och det gör att den operativa polisledningen i Skåne och Blekinge numera drar sig för att tillkalla helikoptern.

Ronneby eventuell ny bas
Polisen i Skåne och Blekinge vill så snabbt som möjligt ha tillbaka helikoptern och menar att det finns gott om ställen där den skulle kunna ha sin bas.

– Vi har Kristianstad, Ängelholm och Ronneby som hade varit goda alternativ, säger Hans Järvestam som är chef för polisens kommunikationscentral i Skåne och Blekinge.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".