Flera anställda på Sydöstran tvingas sluta

Minst sju tjänster ska bort på tidningen Sydöstran. Två fast anställda har redan sagts upp. Och med ett underskott i driften på 1,7 miljoner kronor under 2002 och sviktande annonsinkomster tvingas Sydöstran till omfattande besparingar och rationaliseringar.
På redaktionen handlar det om motsvarande fem tjänster. Det bekräftar fackordföranden för journalisterna, Hans Bülow. Det är två tjänster på sporten, två på allmänna redaktionen och en fotograf. Redan i förra veckan sas två fast anställda upp. Resten är vikarier som inte får fortsatt anställning. Sydöstrans VD Sterne Johannesson vill inte kommentera eftersom förhandlingarna inte är klara ännu. Men han medger att det också handlar om åtminstone två tjänster på annonsavdelningen eller depeschen. -Vi har tvingats till kraftiga rationaliseringar, säger Sterne Johannesson och han pekar på det nya redigeringssystemet som innebär att journalister på lokalredaktionerna själva redigerar och gör sina egna sidor. Därmed minskas behovet av redigerare på nattskiftet. Dessa kommer i stället att bli skrivande journalister och jobba dagtid. Dessa omflyttningar har i sig orsakat oro på redaktionen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".