Kustbanan stängs inte av

Det blir ingen totalavstängning av kustbanan under elektrifieringen. SJ ville att sträckan mellan Karlskrona och Kristianstad skulle stängas i tre års tid, men nu säger Banverket nej.
I ett brev från banverkets södra region till Blekingetrafiken meddelar Banverket att det inte blir tal om att stänga av kustbanan under den tid som krävs för att banan ska elektrifieras. Sa först kanske till avstängning SJ kontaktade Banverket i höstas och framförde ett önskemål om en totalavstänging under de tre år som krävs för att genomföra elektrifieringen. Banverket svarade att man kunde tänka sig en totalavstängning om andra intressenter såsom bland andra Blekingetrafiken samtyckte. Banverket såg fördelar med en totalavstängning. Elektrifieringen skulle kunna genomföras något snabbare och till något lägre kostnad. Banverket lät andra avgöra Men Blekingetrafiken sa nej till en totalavstängning och därför backar Banverket. Nu skriver verket att att man återgår till att planera projektet på ett sådant sätt att bara en partiell avstäning kommer att krävas. Detta leder bland annat till att elektrifieringen blir klar senare. Enligt Maud Larsen på Banverkets informationsavdelning kommer elektrifieringen bli klar någon gång under 2008 i stället för sommaren 2007 om SJ hade fått fram sin vilja. Hur mycket dyrare elektrifieringen blir kan man inte säga på Banverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".