Hög medelålder på tingsrätten

Länets nämndemän som dömer i tingrätten bli allt äldre trots Domstolsverkets vädjan om föryngring.

Medelåldern bland nämndemännen i länet har ökat med över fyra år jämfört med dom som satt förra mandatperioden och är nu 58 år.

- Det kan göra att man inte har förtroende för domstolarna, säger Pia Johansson som är chef över domstolarna i Blekinge.

Nämndemännen ska spegla samhället i stort när det gäller kön, religion och ålder.

När det gäller rättsäkerheten tror inte domstolschefen att det spelar någon roll men hon tycker det känns trist att medelåldern ökat i länet trots att målet är det motsatta.

Det går inget vidare med att få ner medelåldern på nämndemännen varken om man tittar på hur det ser ut runtom i Sverige eller i Blekinge. De nämndemän som ska sitta i länet under den här mandatperioden, alltså 2006-2010, har en medelålder på 58,5 år. Den äldsta är 80 år.

Nämndemännen i tingsrätten i Blekinge är 81 stycken och väljs av kommunfullmäktige efter att de politiska partierna nominerat de som man tycker är lämpliga.

Sölvesborgs socialdemokratiska kommunalråd Helene Björklund tycker att det är allvarligt att det finns så många som är äldre eftersom då speglar det inte samhället. Liksom Pia Johansson menar hon att arvodet på 500 kronor för en heldag borde höjas men hon är också självkritisk.

- Vi i de politiska partierna har varit dåliga på att lyfta fram nya unga människor och använt de som suttit. Vi har belönat dem för långt och gott arbete och låtit dem sitta kvar, säger Helene Björklund.

Domstolsverket vill nu se över rekryteringsprocessen.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se