Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Företag hänger ut anställda - kan förlora kunder

Det företag i Ronneby som hänger ut sina anställdas sjukfrånvaro, Industriverken Plåt och Emalj AB, riskerar att förlora stora kunder om de inte bättrar sig. Både Alfa Laval och Valeo säger att man inte vill ha oseriösa underleverantörer.
De anställda på Industriverken Plåt och Emalj AB i Ronneby har berättat om en arbetsmiljö under all kritik. Företaget, med cirka 40 anställda, offentliggör personalens sjukfrånvaro, hotar med omplacering och uppsägning. Förutom det använder man ett brandlarm som tjuter vid arbetets start, vid fikaraster, lunch och vid arbetets slut. Industriverken Plåt och Emalj är underlevernatör till flera stora företag, bland andra Valeo i Mörrum och till Alfa Laval. Och om företaget inte bättrar sig kan det innebära att man förlorar stora arbetsgivare. På Valeo anser man att underleverantörerna måste hålla sig till reglerna. Chefen Lars Larsson säger att om kritiken mot företaget är korrekt måste Valeo fundera på om man vill fortsätta arbeta med Industriverken Plåt och Emalj AB. Lars Larsson säger att Valeo givetvis vill ha seriösa underlevernatörer. Den sjätte mars har Metall i Ronneby krävt en förhandling med Industriverken Plåt och Emalj AB. På mötet ska man främst diskutera det faktum att företaget har brutit mot personuppgiftslagen och man ska även kräva skadestånd. Enligt Leif Nilsson är det här det värsta han har varit med om under sina 30 år som ombudsman för Metall. Arbetsmiljöinspektionen kände inte till det faktum att personalen på Industriverken Plåt och Emalj AB mådde så dåligt. Men nu när juristen Arne Ågren fått vetskap om arbetsmiljön på företaget ska han titta närmare på det. Företagets ägare Karl Lindberg säger att han inte kan eller vill kommentera uppgifterna, utan hänvisar till en skrivelse om företagets synpunkter på händelserna. Skrivelsen kommer att skickas ut under tisdagen. Sveriges Radio Blekinge har även sökt chefen på Industriverken Plåt och Emalj AB, Eskil Hansson, men utan resultat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".