Nej till kontrollpunkter i Östersjön

Det blir inga speciella kontrollpunkter för lettiska och litauiska fiskare dit de måste gå innan de lämnar den svenska fiskezonen i Östersjön. EU-kommissionen satte stopp för de svenska kraven sedan bland annat danskarna sagt nej.
Svenska politiker har i flera år föreslagit att man skall inrätta så kallade checkpoints för att kunna kontrollera hur mycket torsk utländska fiskebåtar fångar i den svenska zonen. Polska fiskebåtar måste sedan flera år gå till dessa checkpoints, men detta gäller inte för båtar från de baltiska staterna. Problem med lettiska båtar Inför förhandlingarna om villkoren för fisket under 2003 reste den svenska delegationen till Bryssel med avsikten att få till stånd likadana avtal med Lettland och Litauen. -Vi har stora problem med fiskebåtarna från Lettland, säger Gunnar Östlihn som arbetar med fiskerikontrollen vid kustbevakningens centrala ledning i Karlskrona. Enligt Gunnar Östlihn ser man i de lettiska båtarnas loggböcker att de bara fångat 300 kilo under tre till fyra dagars fiske i svensk zonen. Men när de kommer in på lettisk zon fångar de 3,5 ton på en timme. -Detta är ett klart mönster, säger han. Kontrollpunkter ett handelshinder Vid förhandlingarna i Bryssel stötte svenskarna på patrull. Kommissionen sa nej. -Man ville satsa på satellitövervakning i stället, säger Peter Funegård på Fiskeriverket som deltog i förhandlingarna. Letterna och litauerna var också emot, liksom danskarna. Där var det beredningsindustrin på Bornholm som tryckte på. Den är till stor del beroende av de baltiska båtarnas landningar av mer eller mindre legalt fångad torsk. Checkpoints uppfattades som en form av handelshinder och dessutom skulle ju Lettland och Litauen snart bli medlemmar i EU. Peter Funegård medger att frågan om checkpoints nu är att betrakta som överspelad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".