Regeringen stoppade Sölvesborgs nämndemannanakamp

Sölvesborgs kommun får nöja sig med åtta istället för nio nämndemän i Blekinge tingsrätt. Regeringen har nu sagt nej till att ta upp kommunens klagan. Sölvesborgs kommundirektör Östen Mandelholm är besviken eftersom det här enligt honom är en viktig principfråga.
I höstas bestämde Blekinge tingsrätt att Sölvesborg får utse åtta nämndemän. Nämndemännen, som är medborgarnas företrädare i domstolen, ska enligt lag motsvara befolkningsmängden i kommunen. Och om den lagen ska följas så bör Sölvesborg ha nio nämndemän. Kommunen överklagade därför tingsrättens beslut, fick avslag, gick vidare till domstolsverket och efter ett nej också där gick kommunen vidare till regeringen. Regeringen har inte tagit ställning i själva sakfrågan utan har bara konstaterat att kommunen inte har rätt att klaga på beslutet. För att ha den rätten så ska någon vara direkt berörd av ett beslut, och det tycker regeringen alltså inte att Sölvesborgs kommun är.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".