Internet ska minska myndighetskrångel

Inom ett par år ska vi kunna sköta nästan alla våra kontakter med myndigheter via internet.
En och samma e-legitimation ska gå att använda överallt och handläggningstiderna ska minska dramatiskt.

Exempelvis ska man kunna starta ett företag på mindre än 5 dagar.

– Det kan man redan i flera andra EU-länder och Sverige är hopplöst efter, säger kommunminister Mats Odell. Nu kör vi igång med full fart och jag hoppas vi ska klara av det på ett års sikt, säger han.

Föräldrar.se och student.se skulle kunna vara exempel på hur en myndighetssida i Sverige skulle kunna se ut i framtiden. Där ska man som privatperson, med hjälp av en e-legitimation kunna lämna uppgifter om exempelvis inkomst och bostadsort en gång. Sedan ska alla berörda mynigheter kunna komma åt dem. Bort med alla krångliga blanketter.

– Man kommer att få snabbare tillgång till service. Folk har inte tid att sitta i telefonkö eller med byråkratiskt krångel, säger Mats Odell.

Ett av regeringens vallöften var att företag skulle kunna minska sina administrativa kostnader med 25 procent fram till 2010. För att lyckas med det krävs det både förenklad administration och modern teknik.

Senast år 2010 ska också förändringarna i den handlingsplan som regeringen presenterar i dag vara genomförda.

– Hela den statliga förvaltningen håller på att omvandlas snabbt, säger Mats Odell.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista