Igenkänningen sitter i generna

Förmågan att känna igen ansikten och platser hänger på generna och det i mycket högre grad än när det gäller till exempel vår förmåga att känna igen ord.

I en amerikansk studie på tvillingar har forskarna använt magnetkamera för att studera de områden i hjärnan där just igenkänningen sker. 

Kunskap i generna
Både enäggstvillingar och tvåäggstvillingar ingick i studien. Och hos enäggstvillingarna, som ju har exakt samma gener, såg hjärnaktiviteten mer likartad ut när dom skulle känna igen just ansikten och platser än hos tvåäggstvillingarna. Något som tyder på att den här förmågan sitter i generna.  

Ord tränas in
En av forskarna bakom studien säger att den här förmågan har varit värdefull för människor tidigt i vår historia, medan behovet av att kunna läsa, alltså känna igen ord, kommit långt senare och därför inte fått samma genomslag i evolutionen. 

Förmågan att känna igen ord skulle därmed vara något som styrs mer av träning och erfarenheter, menar forskarna. 

Källa: Journal of Neuroscience. Forskare: Thad Polk, University of Michigan med flera. Eurekalert.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".