Problem att leva upp till vårdgaranti

Kötiden för utredning av barn i Blekinge med till exempel ADHD eller autism varierar beroende på vilken kö man ställer sig i. Tiden kan variera flera månader.

Det finns tvåvård köer i Blekinge när barn ska utredas för till exempel ADHD eller autism och dom är olika långa. På barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, är kötiden fyra veckor medan den på habiliteringen varierar mellan två och tolv månader.

Lars Johansson som är verksamhetschef för rehabiliteringen och habiliteringen tror på mer samarbete mellan utredningsverksamheterna för att komma till rätta med kötiderna. Vårdgarantin innebär att barnen ska få tid för utredning inom tre månader.

Lars Johansson menar att dom barn som är prioriterade får hjälp inom garantitiden. Dom som har problem på flera olika områden som i skolan, i hemmet och på fritiden. Men resurserna räcker inte till alla barn.

- Dom resurser vi har klarar inte att ta emot det flöde vi haft dom senaste två åren. Vi har haft ett ökat remissinflöde och kapaciteten är inte tillräckligt stor.

Lars Johansson är trots allt optimistisk och säger att han tror dom kommer lyckas uppnå vårdgarantin inom något år.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".