Gravidas motionsvanor ska kartläggas

En ny studie vid Blekinge Tekniska Högskola och Lunds Universitet ska kartlägga gravida pars frilufts- och motionsvanor.

Det är doktoranden Katarina Sjögren som nu ska ta reda på hur mycket en gravid kvinna och hennes partners fysiska aktivitet påverkas före, under och efter graviditeten.

Enkäter för gravida
Alla gravida par i Karlskrona kommun ska därför från och med februari i år och ett år framåt, vid tre tillfällen, få svara på enkäter om hur deras hälsovanor förändras.

– Vi räknar med ungefär 800 graviditeter i Karlskrona kommun så med partnern kommer drygt 1 600 personer att tillfrågas. Men givetvis räknar vi med ett visst bortfall, säger Katarina Sjögren som doktorerar i folkhälsovetenskap.

Kan ge sjukdomar
Rör man inte på sig tillräckligt mycket så ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa fall av cancer, enligt Katarina Sjögren.

Hon tror att studien i slutändan ska göra blivande föräldrar hälsosammare.

– Vi hoppas att resultaten vi får fram här ska kunna användas i arbetet att få både kvinnan och partnern att vara mer aktiva under den här perioden i livet som naturligtvis innebär stora förändringar, säger Katarina Sjögren.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".