Stormvarning i Blekinge igen

Det blåser återigen upp till hårt väder i Blekinge. SMHI utfärdade under fredags eftermiddagen stormvarning i länet under lördagen.

Stormvarningen innebär klass två på en tregradig skala. Vindarna beräknas enligt meteorologerna under lördagseftermiddagen i Blekinge nå upp till 25 sekundmeter.

Kommer från väst
Även förra helgen stormvarnades det på många håll i landet, även om Blekinge då klarade sig relativt lindrigt undan med ett par tusen privatpersoner utan ström som mest.

Helgens oväder kommer även det in från väster. I Norge trycker Meteorologisk institutt på varningsknapparna i vad man kallar ett extremvarsel.

Stora konsekvenser
Stråk av vindar drar också ner över den svenska västkusten och när ett högtryck över kontinenten samtidigt pressar på norrut, blir det ett samspel mellan vädrets makter som får dramatiska konsekvenser.

En försmak kom redan under fredagen då en vindmätare på Väderöarna visade 34 meter i sekunden.

Höga vattenstånd
Till skillnad från förra helgen är nu vattenstånden utmed västkusten mycket högt, och riskerar att bli högre eftersom prognosen talar om mer regn västerifrån med relativt stora mängder i västra Götaland, särskilt i Halland och på västsidan av höglandet.

SMHI varnar också för att nederbörden kan ge höga flöden i mindre vattendrag i Halland, södra delen av Västra Götalands län och västra delen av Kronobergs län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".