Polisen anser att samspelet i trafiken måste bli bättre.

Många skadas vid övergångsställen

Det inträffar många trafikolyckor på övergångsställen i länet och Blekingepolisen anser inte att den så kallade zebralagen fungerar.

Zebraagen infördes vid millenieskiftet och innebär att bilister måste stanna för gående vid obevakade övergångsställen.

Men minst en gång i veckan inträffar en olycka och den fungerar inte riktigt som den ska anser Ulf Fridvall, trafikpolischef i Blekinge.

– Konsekvenserna är att det är många som blir skadade på övergångsställen, säger han.

Enligt lagen kan bilisten bli av med körkortet om man inte stannar för en fotgängare vid ett övergångsställe. Men enligt Ulf Fridvall måste samspelet mellan bilister och fotgängare i trafiken bli bättre.

– Fotgängaren har ju rättigheten att gå över utan att se sig för. Men bilarna kan komma fortare än man uppfattar och därför borde fotgängaren också vara lit mer uppmärksamma, säger han.

Efter införandet av zebralagen rapporterade bland annat Väg- och transportforskningsinstitutet att olyckorna ökade.

För att fotgängarna skullle bli försiktigare målades många övergångsställen över. Men åtta år senare sker fortfarande olyckor vid övergångsställen.

Enligt Lennart Ivarsson på Vägverket region Sydöst, tar man bort ännu fler övergångsställen i Blekinge för att de kan ge fotgängarna en falsk trygghetskänsla.

Han förklarar också att det finns sätt att få ner olyckorna vid övergångsställen.

– Det är viktigt att säkerställa med andra åtgärder. Man kan hastighetssäkra och uppmärksamma den som går över tydligare. Det kan vara ett varningssystem eller liknande, säger Lennart Ivarsson.

Sofie Petersson
sofie.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".