Elbolagen höjer beredskapen i helgen

Blekinges elbolag har än så länge klarat sig utan några större störningar på grund av vindarna. Men de har höjt beredskapen för säkerhets skull.

Elbolagen i länet är rustade inför stormen som väntas komma in under lördagen.

Trygg med bemanningen
Enligt Håkan Gunnarsson, regionchef på Eon som har 32 000 kunder i länet, har de kallat in en trettiotal personer som är beredda att åka ut om det finns behov.

– Vi känner oss trygga med den beredskapen vi har nu, säger han. 

Olofströms kraft har 13 200 kunder i Blekinge och de är beredda på att det kan bli störningar om vinden tilltar så mycket som SMHI har varnat för.

– Vi har på samma sätt som förra helgen satt in extra beredskap. Vi har personal och montörer som är beredda, Anders Wiberg, driftschef på Olofströms kraft.

Träden står redan löst
På Kreab Energi, med omkring 1 800 kunder i länet, har man också höjt beredskapen och de räknar med störningar.

– Riskerna är större nu när det är så blött i marken och träden står så löst, säger Christer Holst, vd på Kreab.

Karlshamns energi räknar till skillnad från de andra elbolagen inte med att det kommer bli några störningar som drabbar deras 8 000 kunder.

– Men beredskapspersonal finns i närområdet och kan plockas in med kort varsel om det skulle bli något, säger vd Hans-Inge Bengtsson.

Svårt att bedöma konsekvenser
Vilka konsekvenser den väntade stormen på lördagen kan få är än så länge svårt att bedöma. Prognosen från SMHI, på byar upp till 24 m/s, är precis på gränsen för när träden ramlar omkull.

Allt beror på om prognosen från SMHI blir som beräknat eller om vindarna blir mindre kraftiga som de blev förra gången.

– Blir det mer och lite kraftigare kan det bli mycket fel och blir det lite lindrigare blir det kanske ingenting, säger Håkan Gunnarsson på Eon.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista