ABB kan få en ännu ljusare framtid efter klimatbeslutet.

Beslut i EU bra för fabrik i Karlskrona

EU:s mål att minska koldioxidutsläppen med 20 procent till år 2020 är goda nyheter för ABB High Voltage Cables i Karlskrona.

När EU ska sänka utsläppen innebär det en stor utbyggnad av antalet vindkraftverk. Bara i Sverige talas det om att det ska byggas mellan 3000 och 6000 vindmöllor.

Skyndar på utvecklingen
Enligt Magnus Holmberg, affärsansvarig på ABB i Karlskrona, kommer beslutet i EU förmodligen också att skynda på utvecklingen av vindkraften till havs.

– Det där är processer som ofta tar flera år. Finns det politiska beslut att det ska byggas kanske tillståndsfrågan blir enklare, säger han.

Det här kan i sin tur leda till fler möjliga affärer för fabriken i Karlskrona som är något av en specialist på kraftkablar till havs.

Nya aktörer etablerar sig
Men när det gäller de havsbaserade vindkraftverken är det i första hand inte Sverige som ABB funderar på. De är istället intresserade av länder som Tyskland, Holland, Belgien och Storbritannien.

Ett hot mot ABB i Karlskrona är att allt fler vill vara med och dela på den växande kakan som vindkraften har blivit.

– Vi har sett att nya aktörer har etablerat sig. Man ska dock ha klart för sig att det är en bransch som kräver stora investeringar och erfarenhet. Så jag tror inte att de kommer att födas över en natt, säger Magnus Holmberg från ABB.

Mikael Eriksson
mikael.erisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".