Kritiserar centraliserad polisväxel

Rikspolisstyrelsen föreslår nu att alla samtal till Blekingepolisen som inte är akuta ska kopplas till Halland. Ett förslag som får hård kritik från länets polisstyrelse.

Felbedömningar och fortsatt långa telefonköer kan bli resultatet om Rikspolisstyrelsen får igenom sitt förslag om att Blekingarnas icke akuta samtal till polisen ska hamna i Halland i framtiden. Det menar polisstyrelsens vice ordförande Alexander Wendt (m) som tar avstånd från förslaget.

Väntetiderna för långa
– Allmänheten upplever väntetiderna för att komma i kontakt med polisen som alldeles för långa och vi tror att en centralisering till Halland är helt fel väg att gå, säger han.

Redan idag är det inte ovanligt att man får vänta upp till trettio minuter i telefonkö för att komma fram till polisen, när samtalen inte är akuta.

Ingen förbättring
Hallandsförslaget innebär heller inte någon förbättring, menar Alexander Wendt.

– Vad vi har sett så innebär det att resurserna inte blir större totalt sett, vilket innebär att man kommer att få vänta lika länge ändå, säger han.

Snarare kan polisiära felbedömningar bli resultatet om blekingarnas samtal till polisen hamnar i Halland, tror Alexander Wendt.

Åsa Holst
asa.holst@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".