Bilnyckeln kan sluta fungera av annan elektronik.

Garageporten slår ut bilnyckeln

De fjärrsändare som används till att låsa din bildörr kan slås ut av annan elektronik, vilket gör att bilen inte går att öppna.

Om en trådlös ringklocka eller ytterbelysning i närheten använder samma frekvens som bilens fjärrstyrda lås, kan det bli omöjligt att öppna eller låsa bilen.

Under den senaste månaden har ett 40-tal drabbade Volvoägare hört av sig till bilverkstan där verkmästaren Kent Samuelsson jobbar.

Flyttade bilen hundra meter
– Vi hade en som bärgades hit, men vi märkte inte av något fel så vi levererade tillbaka bilen, säger Kent Samuelsson.

Men när bilen väl var tillbaka hos kunden, så slutade låsen att fungera igen.
– Då flyttade vi bilen hundra meter och då funkade den, säger Kent Samuelsson.

Det visade sig senare att det var yttertemperatursensoren på kundens hus som slog ut bilens lås. Och det blir allt vanligare att ett hus dörrklocka, temperaturmätare, garageport eller ytterbelysning styrs trådlöst.

Samma frekvens
Om apparaterna ligger på samma frekvens som fjärrsändaren som låser upp din bil, så kan fjärrsändaren slås ut och bilen låses i inte upp hur mycket du än trycker

Har man det här problemet är det enligt Kent Samuelsson bara att välja. Ha kvar den trådlösa utrustningen i huset och inte kunna öppna och låsa bilen. Eller byta tillbaka till den gamla tekniken igen.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".