Hårda nedskärningar väntar äldrevården

Uppemot 40 tjänster inom äldreomsorgen i Karlskrona hotas nu efter att äldrenämnden under onsdagen avslog den föreslagna underskottsbudgeten.

En ny budget måste istället arbetas fram med besparingar på minst 15 miljoner kronor.

Ordföranden i äldrenämnden, Jan-Åke Nordin (m) var efter mötet i går besviken över att budgeten tillbakavisades.

– Nu får vi börja om och då blir det besparingar som vi tänkt att inte göra utan lösa den situationen i efterhand under året, säger Jan-Åke Nordin.

Stort underskott
Budgeten som föreslogs i Karlskrona kommuns äldrenämd hade ett underskott på nästan åtta miljoner kronor.

Ett underskott Jan-Åke Nordin räknat med skulle ha kunnat kompenserats för under året.

Bland annat med sänkta hyror och en del nya pengar eftersom det blir allt fler äldre i befolkningen. Nu väntar istället nedskärningar på minst 15 miljoner kronor, enligt Nordin, för att klara besparingarna.

En budget i obalans
Socialdemokraterna röstade för att skicka budgeten på återremiss tillsammans med vänsterpartiet och sverigedemokraterna.

– Fullmäktige har tagit beslut om att budgeten ska vara i balans och det var vi alla överens om. Därför kan vi inte godta en internbudget i obalans, säger Laila Karlsson (s) som sitter i äldrenämnden i Karlskrona.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".