Kritiserad bank lovar bättring

Efter avslöjandet om att landets storbanker tjänar stora belopp på avgifter kopplade till fondsparande, så kommer man nu att försöka förändra systemet från bankernas sida.

– Jag är övertygad om att det kommer fonder som är knutna till en avgift som ligger fast oavsett utvecklingen för fonden, säger Urban Toresson, chef för Swedbank i Blekinge, en av de storbanker som kritiserats för sina avgifter.

För de breda fondportföljerna tar bankerna ut en avgift på 1.5 procent, därefter tar bankerna ut samma procentsats på den summa som finns i fonden. Det innebär att bankernas förtjänst ökar om fonderna går bra.

– Det här är ett vedertaget avgiftssystem bland bankerna. Går fonden bra bli avgiften högre, säger Urban Toresson.

Swedbanks sätt att göra så kallad dubbel bokföring, det vill säga att jämföra med ett index som inte är relevant för att förstärka bilden av att fonderna går bra, är en annan del i den kritik som kunder nu riktar mot bankerna.

– Här måste vi rannsaka oss själva. Jag vet inte varför vi använt av oss av detta index och arbetet har redan inletts med att förändra jämförelsesystemet, säger Urban Toresson.

Urban Toresson medger att Swedbank kan påverkas av det som har hänt.

– Om jag ska vara ärlig så tror jag att Swedbanks varumärke har fått sig en törn, det är min uppfattning, säger han.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".