Rånarjakt i Blekinge

Sedan 18:30 tiden på torsdagen är polispatruller från Blekinge inblandade i jakten på bankrånare som slagit till mot Swedbanks kontor i Tingsryd. Rånarna är beväpnade och ska ha avlossat skott mot den polispatrull som var först på platsen.

Det var klockan 18.14 som polisen fick larm om bankrån i småländska Tingsryd. Den första polispatrullen som kom till platsen blev beskjuten av rånarna.

- När de kom fram rapporterade de in att de var hotade med vapen. Sedan hördes skottlossning, berättar Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel för Sydsvenskans nätupplaga.

Polispatrullen som blev hotad och beskjuten försökte följa efter rånarna när de flydde från platsen. Men poliserna vågade på grund av rånarnas beväpning inte ligga för nära och tappade bort rånarbilen i riktning mot Ronneby.

- Vi har fått förstärkningar från Skåne, Blekinge, Jönköping och Kalmar i jakten på rånarna, säger Robert Loeffel.

-Vägspärrar finns uppe på ett flertal ställen.

Enligt Robert Loeffel har rånarna använt sig av en sprängladdning inne i banklokalen.

Sköt med automatvapen
Det handlar om tre rånare. En av dem höll vakt utanför banklokalen, som ligger vid torget i Tingsryd, och höll undan allmänheten. En annan slog sig in i banken genom ett fönster på framsidan medan den tredje tog sig runt på baksidan och jagade in personer som försökte fly från platsen.

Under rånet fanns det sammanlagt ett tiotal personer i banklokalen. Banken stängde klockan 18. Robert Loeffel kunde inte säga om det fanns kunder kvar eller om alla tillhörde personalen.

Rånarna har skjutit med automatvapen både inne i banklokalen och utanför.

-Vi tror inte de sköt för att träffa polismännen utan snarare för att varna dem, säger Robert Loeffel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".