Stänger på grund av minskade bidrag

Nu är det klart att antidiskrimineringsbyrån i Blekinge ska lägga ner sin filial i Sölvesborg till följd av att bidraget till dem minskat.

Bidraget har minskat med 60 000 kronor och det kommer också att leda till att byrån tvingas ställa in en konferens om diskriminering som brukar arrangeras varje år.

Men samtidigt som verksamheten måste skäras ner blir det allt fler som vänder sig till antidiskrimineringsbyrån i Blekinge.

Nedläggning får konsekvenser
Många söker hjälp efter att de känt sig diskriminerade på grund av sin etniska bakgrund, sitt kön, funktionshinder eller sin sexuella läggning.

När Sövlesborgsfilialen försvinner innebär det att de som vill ha hjälp kommer få ta sig till Karlskrona.

Antidiskrimineringsbyrån befarar att det kommer leda till att färre personer vänder sig till dem, trots att behovet finns.

– Närvaro är alltid bra och det kommer vi inte kunna ha nu på samma sätt, säger Patric Siesing som jobbar på Antidiskrimineringsbyrån i Blekinge.

Frivillig organisation
Antidiskrimineringsbyrån är en frivilligorganisation som hjälper personer att anmäla diskriminering.

Inför 2008 fick samtliga av landets antidiskrimineringsbyråer sänkta bidrag i jämförelse med 2007.

Enligt Ungdomsstyrelsen beror sänkningen på att byråerna tidgare har fått tillgodoräkna sig ett överskott som verksamheten gett tidigare år.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista