Den anställde använde telecombolagets system för att se vem som hans ex pratat med.

Anställd spionerade på exfru

En anställd på telecomföretaget Telenors karlskronakontor bröt mot företagets regler och använde företagets interna system för att kolla upp vem hans före detta fru pratat med.

– Det här är ett klart brott mot företagets policy, säger Annica Elmehagen, informationsdirektör på Telenor.

Den anställde tvingas nu sluta med omedelbar verkan.

Flera månaders tid
Mannen har under ett par månaders tid uttnyttjat sin tillgång till privat samtalsinformation på företaget för att ta reda på vilka hans före detta fru haft kontakt med.

Annica Elmehagen menar att det skett på ett systematiskt sett och därmed är ett klart övertramp mot företagets policy.

Mannen erkände själv att han brutit mot företagets regler berättar hon.

Regelbundna kontroller
– Vi genom för ju regelbundet omfattande kontroller, och det var inför en sån som den anställde själv erkände, säger Annica Elmehagen.

Nu väntar ytterligare utredning för att se om mannen brutit mot lagen. Företagets jurister ska utreda om det finns skäl att anmäla brott.

Annica Elmehagen tror att det kan bli fråga om brott mot personuppgiftslagen.

Ovanligt med missbruk
Det är de som jobbar med kundtjänst som har tillgång till privat samtalsinformation för att kunna svara på frågor om till exempel fakturor från kunder.

Men att systemet missbrukas hör inte till vanligheterna.

– Det är enormt ovanligt, men det går ju inte att hindra i en stor organisation att det finns någon som kan uttnyttja en sån här access på fel sätt. Då får man ju ha tydliga riktlinjer och policys och det har vi, säger Annica Elmehagen.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista