Den mordmisstänkte 50-åringen måste genomgå ytterligare undersökningar.

50-åringen ska undersökas ytterligare

Den mordmisstänkte 50-åring som i höstas sköt ihjäl en 15-årig pojke norr om Rödeby ska genomgå ytterligare en rättspsykiatrisk undersökning.

Det är socialstyrelsens rättsliga råd som nu beslutat att 50-åringen ska undersökas ytterligare.

Enligt Göran Ewerlöf, som är hovrättslagman och rådets ordförande, handlar det om ett komplicerat ärende och det är därför ett vetenskapligt råd ska undersöka 50-åringen.

Ovanligt fall
– Det är ett ganska ovanligt fall eftersom i den rättpsykiatriska undersökningen bedömdes han som allvarligt psykiskt störd vid själva gärningen, säger han.

– Men vid undersökningstillfället har han däremot inte bedömts som allvarligt psykiskt störd, säger Göran Ewerlöf.

Resultatet av undersökningen väntas om en månad vilket enligt domaren i målet, Pia Johansson, skulle innebära att rättegången kan slutföras någon gång under de två första veckorna i mars.

Ingen avsikt att döda
Enligt den första utredningen som utfördes av specialisten i rättspsykiatri, Peter Andiné, hade den mordmisstänkte 50-åringen ingen avsikt att döda.

Istället handlade det enligt Andiné om att 50-åringen ville röja undan det hot han ansåg det så kallade mopedgänget utgjorde.

– Han skärmar av och får tunnelseende. Han tänker bara en tanke, De ska döda mina barn, sa Peter Andiné under rättegången.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".