I Blekinge är det lätt för unga att köpa tobak, enligt länsstyrelsen.

Lätt för minderåriga att köpa tobak

Blekinges kommuner brister i tillsynen över butiker som säljer snus och cigaretter. Kontrollerna är så gott som obefintliga, anser Länsstyrelsen.

Bristerna i tobakskontrollerna finns i alla Blekinges kommuner.

De få kontroller som görs är enligt länsstyrelsen endast kontroller av tobaksfria miljöer, medan kontroller av butiker och hur dem följer reglerna lyser med sin frånvaro.

Anmälningar inkommer ofta
Frågan aktualiserades i förra veckan då länsstyrelsen fick in en anmälan från en privatperson om att tre butiker i Karlskrona har sålt cigaretter till minderåriga.

Marie-Louise Svensson som är alkohol- och tobaksansvarig på länsstyrelsen berättar att det kommer in sådana anmälningar titt som tätt, men utan att det leder till någon förändring i kommunerna.

Vill se bättring
Nu vill länsstyrelsen se ett slut på att tobakskontrollerna prioriteras bort och de kommer nu öka pressen på kommunerna.

– Regeringen har markerat att det här en viktig fråga och då känner vi att vi måste börja med det här nu. Vi skärper greppet och kommer kräva mer engagemang, säger Marie-Louise Svensson.

Miljökontoren i både Ronneby och Karlskrona har för ett par veckor sedan förklarat att man lider av resursbrist och underbemanning.

Dåliga bortförklaringar
Men på Länsstyrelsen ser man inte resursbrist som ett godtagbart argument för att inte sköta tobakstillsynen.

Marie-Louise Svensson menar att kommunerna skulle kunna samverka och på vis göra arbetet betydligt mycket mer effektivt.

– Jag tycker att det är lite enkelt att bara säga att vi har resursbrist, säger hon.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".