För få barn vaccineras mot hepatit B

På grund av spridningsrisken bör fler blekingska barn vaccineras mot sjukdomen hepatit B som ökar risken för levercancer. Det tycker Hans Edenvall, barnhälsovårdsöverläkaren på Blekingesjukhuset.

I Sverige rekomenderas det att alla så kallade riskbarn ska vaccineras mot hepatit B. Riskbarn är de barn som har föräldrar från länder där sjukdomen är vanlligare än i Sverige.

Når inte upp till målet
Men i Blekinge anser överläkaren Hans Edenvall att inte alla barn i riskgruppen vaccineras.

– Därför har vi från barnhälsovårdsenheten i Blekinge drivit frågan extra hårt det senaste året. Just för att höja frekvensen av vaccinationer, säger han.

Världshälsoorganisationen, WHO, har en tuffare rekommendation än den Sverige håller sig till- De vill att alla barn ska få vaccin.

Resvanor höjer risken
Det tycker Hans Edenvall är en bra idé eftersom resvanor förändras och fler människor från olika länder kommer till Sverige.

– Det gör att smittorisken successivt ökar även om sjukdomen inte blir vanligare. Men smittorisken finns alltid där ändå, säger han.

Det varierar mycket mellan olika län hur många barn som vaccineras mot hepatit B. Det visar en undersökning av läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline.

I Blekinge vaccineras 15 procent, i Jönköping 78 procent men i Kronoberg vaccineras inga barn enligt undersökningen.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Hepatit B

En sjukdom som orsakas av ett virus som ger inflammation i levern. Sjukdomen gör att risken att drabbas för levercancer ökar. När det gäller snittspridning utgör hepatit B ett stort problem i tredje världen, speciellt i Afrika och Asien. (Källa: Nationalencyklopedin)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".