Allt fler vill se en upprustning av Emmabodabanan.

Fisktransporter kan rädda järnvägen

Rederiet Stena Line vill frakta sin fisk med tåg istället för med lastbilar och gör nu gemensam sak med Karlskrona kommun angående Emmabodabanans upprustning.

Stena Line vill nu börja frakta fisken från Norge till Polen med tåg, istället för med lastbil som man i dag använder sig av.

Färjeföretaget är därför, liksom Karlskrona kommun, mycket angelägen om att Emmabodabanan rustas upp.

Står enade för järnvägen
När nu näringslivet och Karlskronas politiker står sida vid sida i kampen för banan, tror Karlskronas kommunalråd KG Svensson (m) att regeringen kommer inse att en upprustning är ett måste.

– Det blir ju mycket miljövänligare än att ha lastbilarna på våra vägar och vi måste ha kust till kustbanan för att åstadkomma en bra utveckling för Karlskrona och länet i övrigt, säger KG Svensson.

Väntar på besked
KG Svensson vill att regeringen inom kort ska ge indikationer om hur det blir med en upprustning av Emmabodabanan, även om ett formellt beslut dröjer.

- Vi behöver en tydlig signal så att vi slipper gå en oviss framtid till mötes. Jag väntar på att vi får de indikationerna från regeringen snart, säger han.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista