Kustbevakningen maktlös mot illegalt fiske

Hela systemet för att kontrollera fiskebåtarnas fångster faller samman om befälhavarna inte följer de etiska spelreglerna. Systemet bygger på att skepparen sanningsenligt fyller i loggboken. Och gör de inte de kan kustbevakningen inte bevisa någonting.
Det säger Anders Gelderman som är regioninspektör vid södra regionen på kustbevakningen i Karlskrona. Vi misstänker att många befälhavare fyller i loggböckerna först när kustbevakningens båtar dyker upp för att genomföra en kontroll, säger Anders Gelderman. Vi tror att detta är ganska vanligt. Genom att inte fylla i uppgifterna har befälhavaren stora möjligheter att dölja illegalt fiske. Den fångst som inte antecknats kan säljas svart. För några dagar sedan tog kustbevakningen in en lettisk fiskebåt till Karlskrona sedan man misstänkte fiskebåten för felaktiga fångstuppgifter. När fiskebåten skulle lämna den svenska fiskezonen uppgav man nämligen att det fanns 240 kilo torsk ombord efter en veckas fiske. När kustbevakningen gick ut för att gör en kontroll, rapporterade skepparen plötsligt att det rörde sig om 2 400 kilo. Han sa att han glömt sista nollan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".